En personlig historie fra en havjagt i Januar

Havjagt med Hundested-Frederiksværk Strandjagtforening en lørdag i januar.

Vi mødtes 7 mand i Kulhuse Havn lidt før klokken 8. Første båd var kommet og anden båd var på vej i mørket.

Jeg skulle med anden båd. Det var en smule panik, da vi skulle om bord. Første båd, som lå tættest på kajen var jo fyldt først med jægere og så skulle de 4 sidste kravle ned fra kajen hen over båd nr. 1 og så over i sidst ankomne båd. Det gik og vi kom godt af sted.

Parolen blev holdt, mens vi spiste morgenmad og sejlede ud af havnen.

Den første edderfugl blev skudt lige udenfor havnen, så det tegnede godt. Vejret var vådt og diset med en sigtbarhed på et par hundrede meter. Det varede ikke længe, før vi spottede de første fugle på vandet. Bådfører Anders lagde roret om og nærmede sig flokken, som ret hurtigt lettede og fløj væk. Så videre syd over mod Kyndby. Det varede ikke længe, så var den næste flok spottet. Vi gik rundt og nærmede os med stævnen mod vinden. Ikke ret langt ude var der en edderfugl, der lettede og Finn råbte ”SKYD” Og vi skød, med for mit vedkommende med etter (1) hagl 32g, det var ikke nok den fik 4 skud før den blev liggende på vandet og vi kunne fiske den op.

edderfugl

Når man for første gang får en edderfugl i hånden mærker man hvor tykt et fjerlag den har, og kan bedre forstå hvorfor den skal have så mange skud. Den skal nærmest skydes bevidstløs så den ikke dykker. Hvis den dykker kan der nemt gå 5 minutter før den dukker op igen et eller andet sted, mange gange et pænt stykke fra båden.  Så er det bare at sejle den op for fuld fart og give den en gang hagl eller 2 mere.  Selv en fuldtræffer er nogen gange ikke nok, da også afstanden jo er vigtig for, at den bliver på vandet. Fik selv en fuldtræffer ind, det var nok til at den ikke gik ud af vandet, men ikke nok til at stoppe den. Så fik den en gang pulver mere, det stoppede den og Finn kunne fiske den op med ketsjeren (det var han god til altså det med ketsjeren).

Vi sejlede fra klokken 8 til klokken 15 i vejr vekslende fra tørvejr over finregn til alm regn. Vi skød 6 fugle, som kom med hjem, 2 til hver. Jagt på edderfugl fra motorbåd er en holdsport og udbyttet deles ligeligt på kajen efter jagten (man må også godt sige nej tak).

Hvis man ikke har prøvet en havjagt med motorbåd efter edderfugl, så bør man unde sig den oplevelse at prøve den jagtform, og mens man sejler er der god tid til at udveksle jagthistorier.   

Ovenstående er skrevet af Jan R Lau Slangerup. Foto af Christian Eilers

Kommentarer er lukket.